U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Hoe het begon

Eind jaren 70 ontstonden in Nederland initiatieven van ouderen, die hun derde levensfase met andere ouderen actief en zinvol, gezond en gezellig, zelfstandig maar niet alleen, in een woongemeenschap willen leven.

Veel van die initiatieven zijn aanvankelijk gestrand op hindernissen, die zich voordoen in vrijwel elke fase van het plannen maken.

Slechts enkele woongroepen worstelden moeizaam verder op weg naar hun ideaal: Een woongemeenschap van ouderen.

Mevrouw Alie Hartskeerl van der Flier heeft samen met een aantal enthousiastelingen de kar getrokken en alles in het werk gesteld om haar ideaal te verwezenlijken.

Voor dat de eerste paal de grond in ging moesten er vele voorbereidingen worden gedaan, zoals een beleidsplan maken, een rechtsvorm kiezen, wensenpakket vaststellen, locatie zoeken en nog veel meer. Dit alles heeft plaatsgevonden van 1987 tot 1992.

De vereniging "Anders Wonen Door Ouderen"  (A.W.D.O.) is opgericht op 10 maart 1989 door mevrouw Alie Hartskeerl van der Flier en de heer Hendrik Blom.

Het doel was een woonproject in Rotterdam-IJsselmonde te realiseren.

Personen van 55 jaar en ouder zouden de gelegenheid worden geboden om, onder meer door aanwezigheid van gemeenschappelijke voorzieningen, te wonen op een andere wijze dan in de voor ouderen conventionele vorm.

Na alle nodige voorbereidingen kon op 13 januari 1992 de eerste paal worden geslagen voor het woongebouw.

Eind december 1992 werden de eerste woningen opgeleverd en bewoond.

Op 10 maart 1993 is de "Kreilerburcht" officiëel geopend.

Op 12 mei 2018 is het 25-jarig bestaan op feestelijke wijze in  het Atrium gevierd.